skansen w Szymbarku

Atrakcje Kaszub - najciekawsze wg was miejsca na Kaszubach warte zobaczenia. Podziel się tutaj opinią o najbardziej urokliwych miejscach na Kaszubach.

skansen w Szymbarku

napisał bebe » So kwi 13, 2013 9:04 am

Zaczynam nowy temat bo ostatnio przebywając na Kaszubach zwiedziłam skansen w Szymbarku. Wszystkim osobom, które tutaj kiedyś będą gorąco go polecam. Jest nader interesujący albowiem w obrazowy sposób można poznać historię kaszub, tutejszą gwarę i zobaczyć ogromną ilość zabytków:)
bebe

Re: skansen w Szymbarku

napisał aicha2583 » Pt kwi 19, 2013 4:03 pm

A jak:) Tutaj jest naprawdę wyjątkowo....wchodząc do skansenu cofamy sie w czasie...zanurzamy w świat sprzed wielu lat i to jest fascynujące. Miliony wspomnień, zdjęć oraz pamiatek...polecam kazdemu:)
aicha2583

napisał mardok » Wt kwi 23, 2013 7:49 am

Ja jak byłem ttuaj to naprawdę poczułem się jak wiele wieków temu. Normalnie manekiny wyglądają jak żywe a te wszystkie zdjęcia na ścianach przywodzą na myśl historię i dają wyobrażenie jak kiedyś się tutaj żyło:)
mardok

napisał bura » Śr kwi 24, 2013 7:26 am

Oczywiście jest tutaj pięknie i ciekawie pod wzgledem historycznym ale zapomnieliście o tym, że jest tutaj takze Centrum Edukacji i Promocji Regionu. Mozna tutaj poznać poznać historię, język i kulturę Kaszub. Co więcej zobaczycie też

Dom stojący na głowie
Najdłuższą deskę świata
Kościółek Św. Rafała
Bunkier Gryfa Pomorskiego

http://www.e-kaszuby.pl/skansen-w-szymbarku.html
bura

napisał justyna88 » Cz gru 05, 2013 10:40 am

aicha2583 napisał(a):A jak:) Tutaj jest naprawdę wyjątkowo....wchodząc do skansenu cofamy sie w czasie...zanurzamy w świat sprzed wielu lat i to jest fascynujące. Miliony wspomnień, zdjęć oraz pamiatek...polecam kazdemu:)

Całkowicie się z Tobą zgadzam :) Byłam w tym skansenie na początku mojego pobytu na stałe na Kaszubach. Jest tam niesamowicie pięknie :)
justyna88