Posiadam dwa rachunki w BZ WBK <30 oraz ING Direct - z obu banków jestem względnie zadowolony, w przypadku BZ WBK doskwiera mi natomiast kwestia ograniczonej ilości bankomatów i ich oddalenia od mojego miejsca zamieszkania, natomiast, jeśli chodzi o ING mam mocne obawy, co do bezpieczeństwa systemów IT. Jest to sprawa związana z brakiem podwójnej autoryzacji przy transakcjach (= algorytm decyduje czy jednorazowe hasło SMS ma zostać wysłane czy nie).
Jestem osobą, która interesuję się nieco zabezpieczeniami i wiem, że wyciek hasła głównego może być często przypadkowy, gdy na naszym komputerze pojawi się jakieś złośliwe oprogramowanie typu SPYWARE lub KEYLOGGER, a w takiej sytuacji ING w żaden sposób nie chroni swoich klientów (to moje subiektywne zdanie, korzystanie z jakiegoś wydumanego algorytmu nie jest dla mnie dostateczną ochroną).
Czego oczekuje od konta?
0 zł za prowadzenie
0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów
0 zł za kartę (może być przy spełnieniu określonych warunków np. realizacja transakcji bezgotówkowych min. XXX zł)
Autoryzacja transakcji internetowych SMS KOD lub TOKEN'em sprzętowym (druga opcja byłaby dla mnie bardziej satysfakcjonująca.
Najlepiej, gdyby wiele operacji można było wykonać z poziomu internetu lub telefonu tj. np. zablokowanie karty, umówienie spotkania z doradcą, złożenie wniosku o dodatkową kartę itp. Z tego co widziałem na http://konto-w-banku.pl/ to chyba to ekonto mobilne ma podobne zabezpieczenia. Czy jakiś posiadacz takiego konta mógłby to potwierdzić?